Examen verificatori de proiecte și experți tehnici 2022 (sexiunea de vară)
Mai exact, examen de atestare a verificatorilor de proiecte și experților tehnici – sexiunea de vară anno domini 2022, un nou moment de inflexiune în domeniu.
Dacă jupân Attilla Cseke [otilo ceche] vrea două sesiuni de atestare pe an, se vor face două sesiuni, indiferent de modul în care se vor face. Nu contează dacă Autoritatea (in)competentă nu are autoritate suficientă să găsească săli de examen sau dacă examenul începe la ora 16 la trei’jde grade. Examenele trebuie susținute cu orice cost!
Otiță (diminutiv șaolin de la Attilla) care are impresia că trăiește la vest de Tisa, postează pe feisbuc întâi în ungurește și susține tacit sau nu un guvern străin revizionist și rasist, deși, ce să vezi, ‘mnealui este ministru în guvernul României, s-a turat rău de tot să facă examene cu orice preț.
Așadar, că cam care a fost treaba cu examenele pentru atestarea verificatorilor de proiecte și experților tehnici din sesiunea de vară 2022 din punct de vedere organizațional?
Deși aparent examenele au fost organizate pentru persoanele elgibile pentru atestare, în realitate organizarea a fost în favoarea personalului subdimensionat al ministerului și a membrilor comisiilor de contestații, aspect ce reiese din calendarul (în format epoca de piatră) de unde putem deduce că sesiunea de examinare efectivă a durat 4 zile, iar birocrația aferentă restul de 159 de zile. Nu știm cât se câștigă pe la Biroul de atestări, autorizări și programe formare continuă din MDLPA, că se pare că nu sunt informații publice (aspect normal de când s-a reinstalat monstruoasa coalițe socialist-comunist-securistă, PSD-PNL-UDMR gen), dar putem concluziona că și-au scos salariile pe juma‘ de an în 4 zile.
Ca să vezi ce surprize ți-a mai pregătit Autoritatea, faci cetire din Procedură (un fel de Biblie a atestării) și din Regulament (un fel de norme de aplicare a Bibliei) ca să vezi cum „au îmbunătățit-o“ vașnicii lucrători de la MDLPA.
Totuși, înainte de citire trebuie studiat procesul nașterii Bibliei atestării. Atestată documentar pentru prima dată în anul 2008, când creatorul ei, Cristian Stamatiade, a împărtășit-o cu enoriașii, Procedura a suferit diverse modificări, culminând cu forma comunistă din 10 martie 2015 (Ediția III, revizia 2) oferită publicului larg de însăși matroana afoană a atestărilor, prietena de casă a politicianului de balcani, nimeni alta decât Diana, fata lu‘ Țenea. Treci de epopeea inginerului (sau cum să-ți f…i 2 ani din viață) și ajungi la armistițiul din februarie 2018 când a căzut comunismul a doua oară din ’90 la MDLPA și asiști cu pioșenie la renașterea Procedurii prin Ordinul MDLPA nr. 2264/2018. Victorie!
Dar…
Dar Procedura n-a fost mulțumită de forma sa, aspect care l-a adus și la cunoștința lucrătorilor de la ministeru‘ cu pricina. Dacă n-avea gură să zică, Procedura și-a transmis doleanțele prin interpuși. Ba a ciripit o secretară de stat de 22 de ani de pe la alt minister, ba a grohăit un dinozaur atestat în baie de tovarășii lui, ba a amenințat vreun baron/conte/marchiz local sau vreunul din cei 300 de parlamentari, poate a plătit vreun partid din bani publici, dracu știe. Ideea e că Procedura a făcut ce a făcut și s-a reinventat în iunie 2021, aducând plebei testele grilă.
După ce au făcut noua Procedură, a înebunit și asta și striga de nebună prin Ministerul (in)Justiției (acolo locuiește Procedura) că vrea să se îmbunătățească (o fi ascultat prea multe motivaționole pe YouTube). Și s-a făcut frumoasă fără să bage nimeni de seamă, mai puțin Ordinul MDLPA nr. 1129 din 2 iunie 2022, care a și aprobat-o. Au schimbat tot ce i-a cuafat pe ei (n.a. comuniștii) pe șustache sau, cum zice un proverb românesc contemporan “noptea ca hoții“. Este vorba de o „tehnică legislativă“ prin care, dacă modifici un act normativ doar într-un anumit procent, cică nu mai este obligatoriu să-l pui în dezbatere publică, iar transparența n-a fost niciodată și nu este nici în prezent un atribut care să caracterizeze MDLPA.
Așadar să facem citire de prin Procedura cuafată:
Lăsând la o parte că au modificat datele de examen cu perioade de examen (sesiunea de primăvară s-a făcut de vară), aspect care a avut diverse efecte asupra candidaților, începând cu forme ușoare de pierdere a concentrării (oarecum normal dacă începi un examen la ora 15 într-o zi cu 32o C) și până la leșin pentru unii candidați luați prin surprindere de proba fizică, Procedura cuafată a adus și îmbunătățiri pe bune.
În primul rând a adus ministerul otilului mai aproape de mileniul III cu o premieră mondială în domeniul atestării: înregistrarea aplicațiilor online! Da, ați auzit/citit/văzut bine. Introducerea aplicațiilor pentru înscrierea la examen ONLINE! Fără precedent. Nu vă entuziasmați chiar așa tare că n-aveau cum să facă treaba ca lumea până la capăt. Adică te înscrii online, dar te duci la examen cu cererea cioplită pe un copac tăiat degeaba, chiar dacă celebrul CNP din lista cu candidații din fața lor le agresează nervul optic (n.a. au tipărit listele cu font de 6) și îi șochează asemănarea izbitoare cu CNP-ul cu care vii tu de acasă. Da, ăla de pe cartea de identitate pe care le-o dai când îți cer buletinu’! Oare oamenii ăștia nu or fi aflat că nu se mai fabrică buletine de vreun sfert de secol?
Dacă tot ne împiedicăm în vești bune, mai trebuie menționată o faptă bună a personalului din biroul de atestări. S-au gândit (sau i-a gândit avocatu‘) că vine nenea de la GDPR cu nuielușa și nu e bine să publice și punctajele candidaților pe site și le trimit nominal prin email, ceea ce putem fi de acord că e bine. Acuma, dacă rezultatele vin în a doua parte a anului electoral 2024, de nu știi cine cu ce te-a lovit, nici nu mai contează. Stai și tu ca omu‘ pe canapea și plângi la știri că au câștigat (din nou) comuniștii și, pac! vine un email „conform art… din Procedură, vă anunțăm că ați făcut x puncte la examenul de atestare…“. Ce faci? Spargi televizorul cu telefonul, aia faci! Măcar ai liniște.
Aș mai menționa și alte aspecte pozitive, dar n-am identificat până acum. Mai sap…
Totuși să nu uităm cu cine avem de-a face.
Comisiile cu vreo 5-6 membri fiecare în funcție de domeniu se screm cel puțin o lună înainte de examen să elaboreze niște subiecte pe care le aruncă în fața candidațiilor maxim 3 ore (începând de la ora 15 într-o zi cu 32o C, dacă ai ghinion). După ce îi lasă pe candidați două zile să-și revină, comisia publică subiectele și varianta martor (fără modalitatea de rezolvare a subiectelor sau indicarea temeiurilor tehnice și/sau legale prin care se justifică varianta martor) și apoi le dau candidaților 3 zile să întocmească argumentat și să trimită contestația la examen.
După ce ai trecut proba fizică la examen și contestație intri în proba psihică care durează maximum 45 de zile (de regulă, Statul își exercită atribuțiile doar în termenele maxime. Poate cu excepția Primăriei Brașov care îți răspunde după un an și ceva) până când ComisiA CentralĂ de ExaminarE transmite Autorității spre publicare înțelepciunea membrilor. Când îți vine răspunsul ai și uitat examenul de atestare și, din șoc, ajungi să aplici o forță egală cu masa ori acccelerația telefonului pe normala LCD-ului (vezi mai sus).
Întrebare legitimă la care reprezentanții MDLPA nu au răspuns: De ce draq nu publicați și rezolvarea subiectelor odată cu publicarea variantei martor? Scăpăm și noi și voi de contestații, sau cel puțin o parte considerabilă din ele și reducem timpul pentru toată lumea.
Răspuns ilegitim (întrebarea nu era pentru mine): Deoarece pentru Statul Român (și angajații lui) timpul nu este relevant atâta timp cât salariul merge, mediul privat nu este important (ăștia sunt doar niște fraieri care produc salariile pentru angajații la stat, așa că le dă Ciucă la măciucă cu impozitele alea de a zis că nu le mărește înainte să le mărească), iar în cazul de față, calitatea în construcții nu prea contează.
“Lasă-i bă să aștepte jumate de an, să simtă atestarea divină a Autorității! Sau să renunțe draq!”
ZVON: umblă vorba pe la colțuri că cică niște membri de prin niște comisii ar fi avut niște tovarăși care cică ar fi susținut niște examene de atestare profesională în niște domenii în a căror comisii cică ar fi fost membri respectivii membri și că cică respectivii tovarăși ar fi luat respectivele examene. Cică ar fi știut niște subiecte de la niște tovarăși care cică ar fi fost membrii în niște comisii. Ce să faci, nu suntem toți pile de-a lu‘ Nea‘ Petrică, nu-i așa? Ăla știa rezultatul dinanite, doar că nu era în stare să-l scrie.
Altă întrebare legitimă la care reprezentanții MDLPA nu au răspuns: Se eliberează adeverință pentru persoanele declarate promovate după contestații în condițiile în care le trebuie maxim 60 de zile de la data afișării rezultatelor la contestații (iacă așa trec peste 100 de zile de la examen) ca să emită certificatele de atestare tehnico-profesională?
Fake News: Cică anu‘ ăsta cioplesc atestatele la Milano în marmură de Carrara trasă în foiță de aur Gucci și cu diamante Versace, de aia durează așa mult.
Dacă știa și traseistu‘ ăsta fără coloană vertebrală (n.a. Sorin Câmpeanu) că e așa deștepți la MDLPA, nu băga și el pe lângă amnistia plagatorilor și termenul pentru rezolvarea contestațiilor la examenul de admitere la facultate măcar vreo 3 luni? Sau la examenele de capacitate. Să se mai bucură și angajații Autorității care au copii, nu doar candidații la atestare.
Și, altă chestie care-ți faultează neuronul prin prisma fracturii logice a Procedurii care nu te lasă să dai examen de expert la B dacă ai optat pentru
verificator la F. De ce? Asta doar cică Cechele ne poate lămuri. Sau nu.
A treia întrebare legitimă la care reprezentanții MDLPA nu au răspuns (sau au dar nu dau): Cine sunt membrii comisiilor secrete de examinare, cine sunt emiențele cenușii care fac subiecte din alt domeniu și rezolvări șugubețe?
Cică de la următoarea sexiune, subiectele examenelor de atestare vor putea avea de la 1 pâmă la 12 răspunsuri corecte, inclusiv dintre răspunsurile altor subiecte. Pentru simplificare!
Frumoasă Procedura întradevăr, dar să vezi ce Regulament sexy au făcut. Și l-au făcut pe baza Procedurii, adică cu 10 zile înaintea datei stabilite pentru primul examen (de regulă, Statul își exercită atribuțiile chiar la limita termenelor legale).
Că cam ce zice regulamentul? Zice că platformă electronică și plata membrilor comisiilor. Că care e treaba cu platforma electronică nu știm, dar plata membrilor comisiilor știm sigur că nu s-a făcut nici pentru examenul din 2021, conform declarațiilor sub protecția anonimatului ale unui fost membru de comisie de anu‘ trecut.
Mai aflăm că Autoritatea (in)competentă a introdus și posibilitatea a două răspunsuri corecte la unele subiecte ca să facă proba psihică mai interesantă. Corecte e un mod de-a zice că subiectele nu sunt neapărat și corecte.
Tot aici ni se comunică că dacă vreun subiect este greșit, candidații trebuie să semnaleze această greșală în 30 de minute de la începerea examenului, mai exact posibile erori comise de 5-6 membri ai comisiei la întocmirea subiectelor în mai mult de o lună, trebuie semnalate de un candidat în mai puțin de juma‘ de oră. Cică ca să fie corectă treaba, nu-i așa?
Cică că cam așa s-a pregătit Autoritatea pentru sexiunea de examinare în vederea atestării verificatorilor de proiecte și a experților tehnici, rămasă în analele istoriei ca sexiunea lu‘ Ceche. La final putem spera că intențiile au fost bune, că oamenii din linia întâi au muncit, s-au dedicat proiectului dar poate naivitatea (sper eu) sau influența pârșilor de cumetrie politică au lăsat un gust amar.
Poate data viitoare…
Dintr-o clipă-n alta opinii la cald de la fața (și spatele) locului . Țineți aproape pentru relatarea inginerului cu pricina.