Examen verificatori ISU 2021: Verificatori la kg și subiecte din alt domeniu

Examen verificator de proiecte Cc (construcții) sau cum și-o trage sistemul singur

Deși organizarea examenelor de verificator de proiecte la MDRAP (MDPLA sau cum îi mai zice ministerului cameleon) s-a îmbunătățit substanțial de pe vremea comuniștilor (anno domini 2016), prostia comisiilor de examinare nu și-a pierdut din avânt. Vorba lui Brâncuși când s-a întors de la Paris,

“Când am plecat, v-am lăsat săraci și proști. Acum, vă găsesc și mai săraci și mai proști”.

În clasicul stil românesc, nu se poate face o treabă ca lumea până la capăt. Trebuia ca cineva (politician, nu dau nume – deocamdată) să intervină cu o decizie politică într-un proces tehnic. La ce mă refer? La minunea de Crăciun prin care brusc, s-au arătat la față “specialiștii” în domeniul securității la incendiu din România, care au surprins prin vivacitatea cunoștințelor, generând ceea ce va rămâne în analele istoriei ca fiind Minunea Securității de Crăciun, când 84,66% din candidați (cel mai ridicat procent din toată sesiunea de examinare!!!) au promovat. 

De ce putem încadra evenimentul în categoria minunilor? Pentru că este întradevăr o minune o creștere a promovabilității de pe la 8% de 10 ori în numai 3 ani.

Sau…

Sau un (sau niște) politruc(i) s-au gândit să rezolve problema lipsei de verificatori, nu printr-un calendar previzibil al sesiunilor de examinare, ci prin scăderea nivelului de atestare. Da, ați auzit bine!

Cum și-o trage sistemul singur prin manevra asta? Simplu. Nu mai este demult o noutate că la IGSU și structurile subordonate există o lipsă acută de personal, atât la intervenție, cât și la avizare/autorizare, motiv pentru care termenele de avizare/autorizare a dosarelor sunt foarte lungi. Un alt motiv, poate mai puțin cunoscut sau poate tolerat de sistem pentru aceste întârzieri, este nerespectarea în proiecte a sistemului calității, aspect care de multe ori nu este sesizat de verificatorii de proiecte. Inundarea pieței cu verificatori atestați în urma unui examen cu un coeficient scăzut de dificultate, nu va ajuta îmbunătățirea funcționării sistemului, ci din contră, v-a îngreuna și mai mult situația.

Examen verificator de proiecte Ci (instalații) sau cum nu mai scăpăm de prost

După 30 de ani de “aplicare” a sistemului calității în construcții, ne găsim în situația în care un examen de atestare într-un domeniu este susținut cu 80% din subiecte enunțate pentru un alt domeniu. Mai exact, 16 din cele 20 de subiecte ale examenului pentru atestarea verificatorilor de proiecte în domeniul Ci (securitate la incendiu pentru instalații) au fost aplicabile domeniilor de atestare Is (instalații sanitare pentru construcții) și Ie (instalații electrice pentru construcții). E ca și cum ai pune zidarul să dea probă practică la angajare din instalații electrice sau fierarul din montarea mochetei.

Așa cum am menționat și în contestația acestui simulacru trist de examen (art. 3.6. alin. (2) din Normativul pentru instalații de stingere – indicativ P118/2-2013),

“Cerința fundamentală securitate la incendiu are în vedere asigurarea condițiilor sigure de funcționare a instalațiilor de stingere a incendiilor.”

Securitatea la incendiu a instalațiilor are legătură, așa cum este denumită de altfel, cu securitatea la incendiu a instalațiilor, NU cu dimensionarea acestora. Nu zic eu, zice normativul în vigoare.

Vă veți întreba probabil ce legătură are normativu’ cu prostu’? Totuși cine este prostul de care nu mai scăpăm? Cei care au citit celelalte articole au o bănuială despre cine e vorba, pentru ceilalți personajul cu pricina este, de pe acum celebrul Pui Gol Go Jan (spre finalul articolului).

Acest “specialist în securitate la incendiu” returnabil la 2 litri, cadru IGSU fără venituri salariale (zice el), verificator și expert miruit în baie pe genunchi de dinozauri comuniști și-a susținut lucrarea de doctorat secretă (până am publicat-o) cu privire la securitatea la incendiu a spațiilor cu aglomerări de persoane sub îndrumarea tovarășului Fane Șpăgaru’, care, ce să vezi, era profesor de instalații sanitare. În spiritul Crăciunului, să apelăm la ler (leru-i ler, nu-i așa?) și să înțelegem și Puiu’ Gol, că săracu’ așa a învățat de la nea’ Fănică și a crezut că așa se face.

Dar să nu ne mai mirăm de ce dă probă zidarul din instalații electrice sau fierarul din montarea mochetei. Întrebarea este ce urmează. O să aflăm…

Nu în ultimul rând, trebuie să muțumim pentru organizare echipei de la minister, evident subdimensionată, condusă cu succes, zic eu, de blonda de la MDRAP pe care o rugăm pe această cale să mai reziste măcar 2 ani și să înfăptuim împreună adevarata minune: implementarea sistemului calității în construcții după 3 decenii de când a fost definit în 1995.

Se pare că legislația din domeniul construcțiilor se aplică după 30 de ani de la publicarea în Monitoul Oficial spre deosebire de alte acte normative care intră în vigoare în doar 30 de zile.

Așa o fi…

latemelie.ro | Doar adevărul contează

Poveste în curs de actualizare. Între timp nu ezitați să vă exprimați opiniile în secțiunea de comentarii de mai jos.

Abonează-te și află ce șmenuri mai fac "băieții deștepți" pe banii tăi

MDLPA

Leave a Comment